Share !


РЕКОНСТРУКЦІЯ ІСНУЮЧОЇ БУДІВЛІ НА ВУЛ. ЗЕЛЕНІЙ У ЛЬВОВІ ПІД ТОРГОВИЙ ЦЕНТР “АРСЕН”.

Entry of I World Architecture Festival in Barcelona 2008.
Проектування - 2004-2005рр.
Будівництво - 2005-2006рр.

Двоповерхова будівля, прямокутна в плані, збудована в 70- х роках для промислово - складської функції. Згідно проекту реконструкції на першому поверсі будівлі розмістився супермаркет з торговим залом площею 1767 м.кв., складськими, виробничими та адміністративними приміщеннями. Рівень підлоги першого поверху понижений на 0,6м від існуючого для створення безперешкодного пересування покупців з візками. Другий поверх пристосований для торгівлі промисловими товарами.

Мінімальне оточення будівлі зумовило активний дизайн фасадів. При головному вході влаштований щедро осклений хол з ескалаторами. Двоповерхова добудова холу під кутом вливається до основного об’єму споруди, додаючи відчуття пригод і відкриттів. З гостинністю і привітністю вилітає навіс над головним входом, виводячи інтер’єр назовні, як велику привабливу вітрину.

SUPERMARKET `ARSEN` ON CHORNOVOLA AVENUE IN LVIV, UKRAINE

Designing - 2002-2003
Construction - 2003

The building site of the shopping center completes the residential area on Chornovola Avenue- Pancha St. According to the functional and technological requirements, the building is single-stage with the partially accommodation of the shops on the second level. Perception on the background of the 9-storeyed buildings has destination to enrich the main volume with the massive compositional elements. Principal entrance is accentuated by the monumental groups, which are enlarging with its high. The spatial asymmetry adds the dynamism to the static building. The final variant of the facades is developed under the sketches of the architect Wojceh Marcinkovski. The light asymmetric metal structure of the pylon is exciting and involves attention to the supermarket.

In the second turn, the high office building will be the main element of the site. It will continue the line of the existing 16-storeyed buildings, coming forward above the sidewalk on the columns. The buildings form will be created by the intersection of the simple volumes- prisms and cylinders and will be conditioned by the necessary insolation of the neighbouring residential building. The glass structural façade will open wide to the west for the reduction sunlight in the offices.