Share !


Реконструкція виробничого корпусу по вул.Городоцькій у Львові під торговий центр “Скриня”.

Обласна премія ім.Левинського 2008 року.
“Кришталева цеглина” ІІ місце в номінації торгові центри в конкурсі “DOM 2006” на найкращу інвестицію в будівництво по обидві сторони східного кордону Європейського Союзу, (Люблін, Польща)
Проектування - 2002-2003рр.
Будівництво - 2004-2006рр.

Активними акцентами забудови ділянки вул. Городоцької по сусідству з виробничим корпусом є житлова забудова, ініційована неоготичною катедрою на площі Кропивницького. Динамічне середовище покликало до ритмічної раціональної композиції прибудови головного фасаду, яким будівля презентується від вул. Городоцької. Статична геометрія будівлі енергезована діагоналями ескалаторів за структурованою прозорою скляною поверхнею, яка стає простором. Простір огортається двома напівциліндричними поверхнями на всю висоту будівлі, які стають об`ємами. Плавні лінії головного входу заохочують до занурення і подорожі вулицями торгового центру. Монументальні вежі добре оглядаються з далеких відстаней відкритого простору залізничного вокзалу, утверджуючи свою пряму присутність в урбаністичному коктейлі Львова.

Архітектурний задум грунтується на створенні привабливого середовища для торгівлі і відпочинку. В проекті застосовані передові і найсучасніші напрямки в архітектурі та дизайні. Це пунктові з`єднання навісу головного входу, конструкція скляної стіни холу ескалаторної групи висотою 18 метрів, загальний дизайн головного фасаду та інтер`єрів. У викінченні інтер`єрів застосовані якісні і дорогі матеріали: плитка для підлог, нержавіюча сталь, гнуте скло, а також авторські елементи дизайну, зокрема світильники за дизайном всесвітньовідомого португальського архітектора Алвара Сіза.

Будівля має чотири поверхи – тому в основу колористики інтер`єрів покладено задум чотирьох пір року. Радісні кольори вхідної групи – Весна, насичені кольори ескалаторного холу другого поверху – Літо, контрасні кольори третього поверху – Осінь, холодні кольори четвертого поверху – Зима.

Reconstruction of the factory on Horodocka St. in Lviv with its adaptation to the needs of the shopping center `Skrynya`

Region architectural premium of the name of Jvan Levynskyj 2008
`Crystal brick` II place award in the shopping centres category in the competition `Dom 2006` for the best investment in construction on both parties of the European Union east border. Lublin, Poland.
Designing - 2002-2003
Completion - 2004-2006

The Lviv factory of the Telegraph equipment is constructed in 1960s. The project of reconstruction of the factory industrial case for the needs of the shopping center "Skrynya" (a chest) is developed by architect Mykola Rybenchuk, Architectural Studio "Symmetry". The residential area, the factory building inspired by the neogothic cathedral on Kropivnitskiy square, is in the neighbourhood of. The dynamic environment asked to the rhythmic composition of the annex to the main northern facade of the building, which presents itself to Horodocka St. The static geometry of the building is energized by the diagonals of the escalators behind the transparent glass surface, which has become the space. The space is accentuated by two semi- cylindrical surfaces, which has become the volumes. The building is situated in front of the suburban and urban railway stations, therefore towers as the symbolical town elements are used.

Rounded lines of the main entrance invite to the depth and journey trough the streets of the shopping center. The monumental forms of the building are good viewed from the far distance, establishing its immediate presence in the Lviv urban diversity. The architectural plan is based on subordination of industrial character of the building to the shopping environment. The good condition of the structure, its architectonics and rhythm have caused preservation of the whole ferro-concrete skeleton of the building. The advanced directions in architecture and design were applied to this project. It is design of the canopy above the front entrance, design of the glass wall of the escalators hall of height 18 meters, general design of the main facade and interiors. The qualitative and expensive materials are applied: floor tiles, corrosion-proof steel, bent glass and also author's elements of design, in particular ligth fixtures, designed by Alvara Siza.

The interior elements - banches, flower-pots, figures of the tiles and false ceilings, accommodation of the ligth fixtures - compose the ornaments, inspired by the groove of Hutsul chest. The building has four floors - therefore the idea of the four seasons is fixed in the basis of the interiors colour scale. Joyful colours of entrance group - Spring, rich colours of the first floor - Summer, contrast colours of the second floor - Autumn, cold colours of the third floor - Winter.