Share !


КНИГОСХОВИЩЕ БІБЛІОТЕКИ ІМ. СТЕФАНИКА
АН УКРАЇНИ У ЛЬВОВІ

Проектування - 1992р.

Територія, вибрана під будівництво сховища книг займає частину північного схилу гори Цитадель, що прилягає до корпусу наукової бібліотеки ім. Стефаника. Гора Цитадель з будівлями колишньої фортеці другої половини ХІХ ст. – пам`ятка архітектури місцевого значення. До виникнення фортифікаційних будівель узгір`я Цитаделі було вільною зеленою зоною, яка служила місцем відпочинку львівян. Прогулянкова стежка з міста до Пелчинського ставу проходила улоговиною між горами Калічою та Вроновських. Бастіони та південні вежі стали тими матеріальними масами, штучно внесеними людиною в природу, які не входили в протиріччя з ландшафтною структурою і закріпили природні підвищення.

Проектом передбачено повернути в даному місці вхід на територію узгір`я, а сховище запроектувати у вигляді воріт з двома вежами при вході. При цьому споруда сховища книг виконує ще одну функцію – оглядового майданчика, з якого відкривається чудовий вид на старе місто.

Монументальні об`єми архітектурної структури дужих форм, навіяні духом фортифікаційних споруд Цитаделі, впевнено виростають із землі. Об`ємно – просторове рішення споруди – не абстрактна структура оборонних веж на вході, а сховище цінностей інтелектуальних – вічних цінностей, яким належиться бути в естетичних тілесних формах, будованих на поєднанні чоловічого та жіночого начал.Складна планувальна структура будівлі повстала на підставі аналізу орографічних характеристик первинного рельєфу і матеріальних мас, внесених інтелектом людини та їх суміщення.

THE BUILDING OF BOOKSTORE OF THE SCIENTIFIC LIBRARY OF NATIONAL SCIENTIFIC

Designing - 1992

The building site occupies the northern slope part of the mountain of Citadel, which adjoins to the building of National Scientific Academy library. The mountain Citadel with former fortress buildings of second half ХІХ - architectural monument of local importance. Before occurrence the fortress structures, the mountain of Citadel was the free green zone, which served as the rest place. The walking track from city to Pelchynskyj pond passed between the Kalicha hill and Voronovskyh hill. The towers have appeared such material weights, artifically introduced by a man into a nature, which were not included into the contradiction with landscape structure and have fixed natural height.

By the project is stipulated to return the entrance on the plateau territory on the given place, and to design the storehouse as a gate with two towers at the entrance. Thus structure of the bookstore executes one more function – the viewing platform, from which the wonderful views on old city open.The landscape grotesque - deepening, caused not only architectural plan, but also necessary slopes of the foot inclined planes. The rests of slopes, trenches, as traces of the historical past of Citadel are included in geoplastic of the front entrance.

The monumental volumes, inspired by the fortess structures of Citadel, confidently grow from ground. The volumetric - spatial decision of the building- not abstract structure of the defensive towers on the entrance, but it is the storage of values intellectual - eternal values, which should be in the aesthetic corporal forms constructed on conjunction of male and female beginnings.The complex planning structure is based on the analysis of the orografic characteristics of the primary relief and material weights, which have been brought in by intelligence of a man, and their overlapping.